2021-12-01

Leif Höglund utsedd till Årets Tunnbrödsinspiratör

Leif Höglund gläder sina barn och barnbarn med nybakat tunnbröd. FOTO: TONY OLDENBURG/TONAPHOTO

Leif Höglund från Finspång har i dag blivit utsedd till Årets Tunnbrödsinspiratör av Tunnbrödsakademin. Motiveringen lyder:

Årets Tunnbrödsinspiratör har visat vägen till tunnbrödets förlovade land för ett stort antal människor, ja tusentals! Han har gjort skäl för epitetet inspiratör och ivrigt hejat på, bidragit med kunskap och på sitt pedagogiska och ödmjuka sätt visat vägen till den mångfald av tunnbröd som finns i vårt avlånga land. Genom Facebookgruppen Tunnbrödsnördar förmedlar han kärlek, kunskap och smakupplevelser utan att vara hindrad av att vara döv från födseln. Hans ständigt växande följarskara låter sig inspireras och fortsätter att sprida budskapet om tunnbrödets förträfflighet.

Leif Höglund är uppvuxen med tunnbröd i Dalarna. Som liten gick han ofta till sin farmors gård för att hämta mjölk. Då brukade hon göra en tunnbrödsrulle med smör på till honom, något han älskade.

Nu i vuxen ålder bakar Leif Höglund tunnbröd som han gräddar på sin elektriska häll i källaren. Han publicerar inlägg om tunnbröd på svenskt teckenspråk och svenska på Facebook.

På Tunnbrödsakademins fråga om vad som är grejen med tunnbröd, svarar Leif Höglund:

– Det förenar nutidsmänniskan med dem som levde förr. Det räcker med att titta på gamla svartvita bilder för att känna samhörighet. Och när jag bakar tillsammans med sönerna och barnbarnen, då är det en underbar känsla att föra traditionen vidare.

REDAKTIONEN
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-11-30

Publicerad: 2021-12-01