2015-08-24

“Låw” SDP:s nya ordförande

||

Gör comeback i förbundssvängen.

Lars-Åke Wikström, även kallad ”Låw”, är tillbaka i föreningslivet – den här gången som ordförande i Sveriges Dövas Pensionärsförbund (SDP). För DT berättar han om den lilla kittlande nerven som vaknat till liv och hans nya hjärtefrågor.

Han har varit aktiv i föreningslivet sedan han var ung. Efter många års engagemang, bland annat som Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) kände Låw att det var dags att att fokusera mer på sig själv – och barnbarnen.
– Under tiden som ordförande i SDR arbetade jag fortfarande på lingvistiken på universitetet. Det var roliga år men jag arbetade extremt mycket. År 2009 kände jag att det var dags att lämna över till en ny generation. Jag ville också lägga mer tid på mig själv och mina nära och kära. Jag hade en sorg i hjärtat över att jag var så långt ifrån mina barn och barnbarn som bor i Ystad och att jag träffade dom så sällan. Men numera bor jag i Ystad, säger Låw glatt och fortsätter:
– Jag antar att man har nån liten nerv som kittlar för det aktiva föreningslivet. Det kanske handlar om hur man är som person. Det finns mycket kunskap och engagemang idag, men det är fortfarande mycket som brister ute i samhället. Det måste vi göra något åt, säger Låw.

I förra veckan hade SDP sitt första styrelsemöte för kommande två års mandatperiod. DT frågar vilka frågor den nya ordföranden brinner mest för.
– Äldreboendefrågan. De större kommunerna har det bra ordnat med äldreboenden men de mindre kommunerna har inte resurser och kanske inte lika många invånare som kan trycka på. Om en mindre kommun inte kan erbjuda en person den äldrevård den har rätt till, måste kommunen betala för extern vårdplats i annan kommun. Det är tråkigt att kommuner fular sig för att spara pengar och att fall måste komma upp till ytan och upptäckas för att människor ska få det dom har rätt till. Vi behöver påverka från alla håll för att nå politikerna och få till en ändring!

 

TEXT: HELEN GRENBÄCK (praktikant)

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-08-24