2012-11-29

”Kvaliteten på filmerna blir bara bättre och bättre”

MONTAGE: TOMAS LAGERGREN

MONTAGE: TOMAS LAGERGREN

Den trettonde dövfilmfestivalen i Stockholm går av stapeln i morgon och på lördag.

Den trettonde dövfilmfestivalen äger rum i Stockholm i morgon och på lördag. Som vanligt bjuds besökarna på en blandning av kort- och långfilmer. Arrangörerna uppger att kvaliteten på filmerna bara blir bättre och bättre.

I år visas totalt elva filmer: fyra långa och sju korta. De kommer från Holland, Storbritannien, Sverige och USA. Gunilla Wågström-Lundquist och Ylva Björklund arrangerar Dövfilmfestival för trettonde gången. 
   – Vi tycker att kvaliteten på filmerna bara blir bättre och bättre, säger Ylva Björklund.
Deras mål är att visa filmer som döva i andra länder också ser. 

Nytt för i år är att arrangörerna initierar en kort diskussion om filmerna på Grappa (en bar och restaurang) på lördag kväll. 
   – Vi vill gärna ta tempen och fråga besökarna vilka filmer de gillar och även ge dem inspiration att göra egna filmer. Ser man någon bra film blir man inspirerad, ser man någon dålig film vill man kanske göra en ännu bättre film. Så ingen film är egentligen bra eller dålig, säger Gunilla Wågström Lundqvist. 

Dövfilmfestival har genom åren visat många filmer från just USA. Vad tror ni att det beror på?
   – USA är ett stort land och har därmed också en stor grupp döva. Som land är väl USA också ett entreprenörsland, människor har andra förutsättningar än i Europa, på gott och ont. Dessutom är nog USA ett land med stark filmkultur vilket också påverkar döva, säger Ylva Björklund, som tillägger att Dövfilmfestival inte bara visar filmer från USA utan också från andra länder.


Se Dövfilmfestivalens program här

Uppdaterad: 2021-02-23

Publicerad: 2012-11-29