2014-07-31

Kulturfestivalens logga väckte reaktioner

FOTO: NICLAS MARTINSSON MONTAGE: TOMAS LAGERGREN||

Går emot festivalens mångfaldstema, tycker Malin Johansson.

Dövas Nordiska Kulturfestival i Åbo invigdes i går. Arrangemanget har mångfald i Norden som tema. Malin Johansson är en av de besökare som reagerar på att arrangören har valt att ha med två blonda barn i loggan. Den går stick i stäv med temat, tycker hon. 

I går kväll hade kulturfestivalen ett forum om mångfald. Frågan som diskuterades var vad mångfald egentligen var. Malin Johansson var en av dem som reste sig upp och frågade sig om festivalen levde upp till temat eftersom loggan bestod av två blonda barn.
Hur hade loggan kunnat se ut istället?
– Till exempel hade man kunnat ha med en brunhårig- och -ögd och en blond, eller ha med fler personer i loggan: ljushyade, mörkhyade, olika åldrar…, säger Malin Johansson.
Hon konstaterar även att de allra flesta besökare är av nordiskt ursprung, vilket hon tycker är olyckligt.
– Det är motsägelsefullt. Vi är vana vid att säga till de övriga i samhället: “Glöm inte bort oss döva!”. Men nu glömmer vi bort vissa bland oss själva, till exempel döva av icke nordiskt ursprung.

Helena Torboli, festivalsansvarig, säger att loggan togs fram innan temat blev fastspikat.
– Loggan vann gillande dels för att vi har med tecknet för Norden i den, dels för att vi har med två barn. Barnen är vår framtid och vi vill visa att vi satsar mycket på barn och ungdomar under den här festivalen, säger hon, som tycker att man inte enbart ska titta på loggan i sig utan också på festivalens programinnehåll.


För er som är intresserade kan ni se festivalprogrammet här.

 

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-07-31