2011-11-15

Hanna blev årets Schönströmstipendiat

FOTO: PRIVAT

FOTO: PRIVAT
Hanna Cederström, 25, läser företagsekonomi med riktning mot marknadsföring och management på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon tar emot Schönströmstipendiet, värt 25.000 kronor, vid en sammankomst på Dövas Hus i Stockholm den 23 november.

Grattis till stipendiet! Hur känns det?
– Overkligt! Jag trodde aldrig att jag skulle få stipendiet, men det är väldigt kul. Det känns bra att få en slags bekräftelse på att jag faktiskt har kämpat hårt med mina studier.

Hur ska du använda de 25.000 kronorna du fått?
– Jag åker som utbytesstudent till Köpenhamn i vår och det är dyrare att leva i Danmark än i Sverige så pengarna kunde inte ha kommit mer lägligt.

Vad ska du studera i Danmark?
– I utbildningen jag går på Stockholms Universitet ingår en termin valfria kurser som kan förläggas utomlands så jag kommer läsa fyra olika kurser i bland annat affärspsykologi och marknadsföringsstrategi. Jag är riktigt glad över utbytet för Copenhagen Business School erbjuder fler kurser än Stockholms Universitet.

När tar du examen?
– Utbildningen är på tre år och jag tar examen i juni 2013.

Vad är planen efter examen, har du någon dröm?
– Jag valde utbildningen för att den perfekt kombinerar struktur och kreativitet. Vi får lära oss att lösa problem och fatta beslut. Drömmen är att jobba som managementkonsult men vägen dit är lång och jag siktar på att ta masterexamen om några år. Först vill jag jobba några år så att jag väljer rätt specialområde. Spetskompetens är så viktigt idag.

Finns det något område som du är speciellt nyfiken på idag?
– Idag är mycket beroende av hur det marknadsförs och jag vill lära mig allt om det. Jag träffar ofta människor med otroligt bra idéer men de vet inte hur de ska gå tillväga och där vill jag hoppa in. En väldigt bra affärsidé kan gå under med fel strategi och den sämsta idén kan bli framgångsrik med rätt strategi. 

Hur kom du in på det området, är det något speciellt som drar eller bara en slump att det blev företagsekonomi just för att utbildningen erbjöd struktur och kreativitet?
– Jag funderade på arkitektur, industridesign och civilekonomi. Företagsekonomi är det största samhällsvetenskapliga ämnet just för att det täcker så många områden. Läser jag till arkitekt blir jag just bara arkitekt, men med denna utbildning med managementinriktning kan jag vara projektledare för alla möjliga projekt, och det avgjorde saken. Jag ville ha en bred kunskapsbas att bygga på allt efter som.

Lycka till!
– Tack så mycket! 

FOTNOT: 
Stiftelsen P Schönströms stipendium för studerande döv ungdom delas ut årligen. Det kan inte sökas. Stiftelsen utser själva vem som ska få det varje år. Läs mer om stipendiet på www.stiftelsenpschonstrom.se

 

Uppdaterad: 2020-11-19

Publicerad: 2011-11-15