2011-05-30

SDU backar halvmiljon på två år

TOMAS LAGERGREN

SDU visade upp en förlust på minus 77 kronor för 2010 på förbundsstämman i april. Men frågetecken finns inför 2011 års resultaträkning – De beräknas backa så mycket som 150 000 kronor.

Anledningen är minskade statsanslag på uppemot en halvmiljon de två senaste åren.Förbundsordföranden Henrik Sundqvist är luttrad. Det är inte första gången Sveriges Dövas Ungdomsförbund får spara.
– De där siffrorna har vi känt till en tid tillbaka. Det beror på att det finns fler ungdomsförbund idag som uppfyller kraven som Ungdomsstyrelsen ställer. Men den pott pengar som delas ut är konstant. Det blir alltså mindre över till alla. Vi har skrivit ett gemensamt brev till jämställdhetsminister och bitr. Utbildningsminister Nyamko Sabuni för att belysa problemet. Det går inte bara att minska och minska på anslagen hela tiden, det måste lösas på något bättre sätt, säger han.
Hur ska ni lösa situationen för i år?
– Vi har krav på oss och vill självklart göra bra ifrån oss men det blir svårt när ekonomin inte räcker till. Ifjol anpassade vi oss till minskningen som var på 150 000. I år är minskningen så mycket som 350 000 kronor. Vi försökte anpassa verksamheten till anslaget men det gick inte. Så i år går vi back och kommer inte att ersätta vår ombudsman Jenny Ek (som börjar på SDR efter sommaren) med en vikarie för att inte gå back ännu mer 2012.
– Vi i styrelsen tittar på om vi ska ta över en del av Jennys jobb. Självklart får våra medlemmar hjälpa till, vi i förbundsstyrelsen behöver allt stöd. Det finns arbetsgrupper inom förbundet som behöver folk. Alla intresserade kan höra av till oss på förbundet. På sikt vill vi anställa en ny ombudsman.
Hur ser du på förbundets framtid, låt oss säga om fem år?
– Svårt att säga var vi är då. Men historiskt sett så har vi haft mindre och mindre anslag hela tiden så det är inget nytt för oss men nu får vi omvärdera vår syn på hur vi får in pengar i förbundet. Skillnaden mot andra förbund är att vi jobbar för döva ungdomar och är expertinstans gentemot riksdag och regering. Det borde vi få ett visst anslag för. Vi är ingen vanlig intresseorganisation, menar han och funderar igen på frågan och svarar:
– Om fem år är SDU kvar, det är jag säker på eftersom jag har träffat våra aktiva unga medlemmar och efter att ha träffat dem tror jag det, avslutar Henrik Sundqvist.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-05-30