2023-03-03

Hallå där, Olle Riis

FOTO: LESZEK DASZKOWSKI

I början av mars publicerade Olle Riis sitt hundrade avsnitt av den kritikerrosade vodden ”Olles siffror”. Genom dessa avsnitt har vi fått olika matteområden förklarade på teckenspråk på ett enkelt och pedagogiskt sätt. DT har fått en pratstund med honom.

Hur började allt?
– Efter 42 år som konstruktör och produktionstekniker på ett företag gick jag i pension. På mitt jobb använde jag alltid matte och jag har ett par gånger även skapat ett kursmaterial för företagets operatörer. Matten och pedagogiken fanns således med mig när jag gick i pension.

När sedan Coronan kom och jag inte fick träffa någon, satt jag hemma och tittade på det populära programmet ”Hemmagympa med Sofia”. Varför inte göra en motsvarande hemmahjärngympa, tänkte jag och på den vägen är det!

Under två och ett halvt år har jag nu publicerat 100 avsnitt, samtliga hemifrån mitt kök. Där har jag satt upp en whiteboardtavla som jag använt under inspelningarna.

100 avsnitt har nu publicerats och du ordnade ett jubileum hemma, berätta.

– Eftersom det ligger många timmars arbete bakom avsnitten och eftersom jag inte är ensam ville jag fira mitt hundrade avsnitt för att visa uppskattning till de som backat upp mig i det här arbetet. Jag bjöd hem personer som lärt mig om bland annat bokföring och bridge samt personer som hjälpt mig med inspelningarna. Dessutom bjöd jag hem Teckenpedagogerna som tack vare mina avsnitt låtit mig vara med som referensperson i en av deras nuvarande produktioner. Som avslutning spelade jag in det hundrade avsnittet tillsammans med de inbjudna.

Vad händer härnäst?
– Jag slutar här och nu vid det hundrade avsnittet med just ämnet matte. I stället har jag funderingar på att dels filma på andra platser och inte hemma i mitt kök, dels på att ha ett annat tema. Jag funderar fortfarande och har några idéer som jag inte vill avslöja ännu. Men en sak är säker, jag är inte färdig med att göra voddar!

SE MER: DT PLAY: Så kom Olles siffror till (från 2020)


Jubileumsfika. Från vänster: Olle Riis, Leif Kroon, Gunnar Brodin, Patrik Holmström, Yudiana Yang, Tomas Allavet och Simon Sharapo. FOTO: LESZEK DASZKOWSKI

MARIA NORBERG
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-03-03

Publicerad: 2023-03-03