2012-02-07

Gülcan Coban leder spinningpass på Friskis

FOTO: NICLAS MARTINSSON

Är den första döva instruktören i landet.

Gülcan Coban är landets första döva spinninginstruktör. Inte bara det, hon är också Friskis & Svettis första döva ledare. DT har följt ett av hennes kvällspass i Uppsala.

 

Gülcan Coban sätter på en skiva. Den spelar upp en 38 sekunder lång välkomsthälsning. De 22 hörande motionärerna får veta att deras instruktör är döv. Några småler lite överraskat men de flesta tycks inte bry sig. Sedan byter Gülcan skiva och börjar spela musik. Hon frågar om volymen är lagom hög. En deltagare som sitter längst fram ger tummen upp.

Låtarna är omsorgsfullt utvalda av Gülcan och en hörande vän till henne. De ska dessutom passa ihop och synkas med de olika momenten, till exempel uppförsbacke, intervall, och återhämtning.
– Jag måste använda hörapparater för att känna basen och takten, säger Gülcan, som lärt sig att undvika att titta för mycket på musikanläggningen och dess tidsangivelse för att veta när nästa moment börjar.

”3” och ”upp” tecknar Gülcan. Motionärerna är med på noterna. 3 betyder position 3. Det är att man ska stå och föra höften och kroppstyngden bakåt över sadeln med C-formad rygg. Gülcan har tillsammans med deltagarna varierade åksätt. Ibland visar hon en skylt. Motionärerna får veta om det är lätt, medel eller tungt motstånd. När halva tiden gått, får deltagarna gå och dricka. De flesta ser ut att vara slutkörda men kan ändå ge järnet lite till. Det pass de går på är medel.

Allt började med att Gülcan under gymnasiet i Örebro testade på att cykla i terräng. Hon blev tänd. När vintern kom, undrade hon hur hon kunde fortsätta. En kompis tipsade om spinning inomhus. Sedan blev hon fast. När hon flyttade tillbaka till Uppsala, gick hon ofta till Friskis & Svettis. Många sade till henne att hon borde bli spinninginstruktör – det skulle passa henne perfekt.
– Jag var först osäker och sa ”nää”. Istället tyckte jag om att träna själv och inte visa upp mig för alla, säger Gülcan, som några år senare trots allt bestämde sig för att plugga till spinninginstruktör.

Hon, som till vardags jobbar som förskoleklasslärare på Manillaskolan, gick först en utbildning i Jönköping. Det var inga problem för instruktören att ha en döv elev. Han uppmuntrade tvärtom henne och sa att hon kunde bli en duktig instruktör. Hon klarade utbildningen. Sedan visade det sig att om man vill jobba som instruktör eller jympaledare på Friskis & Svettis, måste man genomgå deras egen utbildning. Gülcan sökte. Hon blev kallad till en uttagning. 13 personer var där. Bara 3 blev antagna. Gülcan var en av dem.
– Jag blev så glad!

På Friskis & Svettis egen utbildning fick Gülcan lära sig cykelteknik, musikval och takt med mera. I höstas blev hon godkänd. I januari i år hade hon sitt första pass.

Hur var det?
– Jag var nervös! Men sedan blev jag van.

De flesta deltagare är hörande. På tisdagskvällar är det mest studenter. På söndagar är det mer blandat. Några döva och teckenspråkskunniga kommer ibland.

DT har fått en kort pratstund med en av deltagarna, Andreas Fågelqvist, direkt efter Gülcans pass.

Vad tyckte du om hennes pass?
– Bra och tydliga instruktioner. Men det kanske underlättar om man varit på pass tidigare, säger Andreas Fågelqvist.

Gülcan Coban har pass på tisdagar klockan 19.30 och på söndagar 15.30. Platsen är Friskis & Svettis i Ekeby bruk. Många har frågat henne om hon inte kan köra pass i Stockholm också.
– Det kan eventuellt bli aktuellt i höst, säger Gülcan Coban.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2012-02-07