2016-11-24

Gott om filmgodis

||

Världens äldsta och nu levande dövfilmfestival går av stapeln i Stockholm under helgen 25-26 november. Besökarna utlovas filmgodis från olika delar av världen.

Dövfilmfestival i Stockholm anordnas för 17:e året i rad. Arrangören är Stockholms Dövas Förening.

Vad är speciellt med årets Dövfilmfestival?
– Vi tycker förstås att alla filmer vi visar är speciella, säger Ylva Björklund leende, en av personerna i arbetsgruppen som varit med sedan starten.

I kväll visas en amerikansk långfilm, The Deaf Club, som kretsar kring en nedläggningshotad dövförening och dess medlemmar.

– Regissören är Roger Vass. Han är en av dem som står bakom långfilmen Lake Windfall. Den är bland de bästa filmer vi visat på Dövfilmfestival någonsin.

– Lake Windfall har professionella skådespelare. Nu är alla skådespelare i The Deaf Club amatörer. Så det ska bli spännande att se den, säger Ylva Björklund.

Roger VassRoger Vass

Roger Vass kommer att finnas på plats och delta i samtal på Dövas hus i Stockholm i kväll om temat dövförening och att göra film.

I morgon eftermiddag vid 14.30-tiden har Dövfilmfestival ett block som heter Lördagsgodis.

– Vi har valt ut några av de bästa kortfilmer som vi tidigare visat under festivalen. Du vet att när du plockar lösgodis så väljer du bara favoritsorter. Så har vi gjort. Därför heter blocket Lördagsgodis. De utvalda filmerna är så bra – vi längtar själva efter att se dem igen, berättar Ylva Björklund.

Vid 16.30-tiden bjuds besökarna på fyra korta filmer och dokumentärer: om teckenspråkssång, om CODA (barn till döva föräldrar – just den filmen är producerad av en 17-åring (!)), om två döva medarbetare i Vita huset i USA, och om hur tre döva personer fann dövvärlden. På kvällen väntar den amerikanska rysaren Beyond the Embers.

Nu är Dövfilmfestival världens mesta långkörare. Vad tror du att det beror på att många dövfilmfestivaler kommer och går?
– Att arrangera en dövfilmfestival kräver stort ideellt engagemang. Om man bara anordnar vartannat eller vart tredje år så är det nog svårare att hålla engagemang och nätverk vid liv. Vi arrangerar Dövfilmfestival årligen och har därmed väl inarbetade rutiner och nätverk. Sedan är det också viktigt att vi har en bra organisation som står bakom oss, Stockholms Dövas Förening, avslutar Ylva Björklund.

Här kan du se programmet

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2016-11-24