2011-12-01

Förutsägbar historia om döv brottare

The Hammer har Europapremiär på dövfilmfestivalen i kväll. DT:s Niclas Martinsson recenserar.

RECENSION THE HAMMER (2010)

”Men jag är annorlunda”, säger unge Matt Hamill argt till sin morfar. Han har gjort som morfar velat: gått integrerat i skola, och lärt sig att tala. Tanken var att han inte skulle behöva bli behandlad annorlunda bara för att han var döv, och att han lättare skulle nå framgång som brottare om han tränade med hörande.

När Matt Hamill sedan börjar studera bland döva på Rochester Institute of Technology, tar hans karriär som brottare och liv som döv en vändning. Han utvecklar sitt amerikanska teckenspråk. I slutet av filmen är han den förste döve att vinna ett nationellt mästerskap i brottning. Mer förutsägbar än så här kan historien inte bli.

Ändå är filmen mångbottnad. Den stora frågan är om Matt Hamill bär på en vrede, som gör att han knockar motparten. Ett plus är att Matt Hamill brottas, inte boxas. Boxning är ju en genre vi redan är relativt mätta på i filmväg. Och extra kul att just de skådespelare som spelar döva, är döva i verkligheten. Och det gör de mer än övertygande, kanske bortsett från när Rusell Harvard som spelar Matt Hamill försöker visa att han är en nybörjare i teckenspråk.

Brottarens smeknamn är The Hammer. Hur många hammare får filmen av mig? Tre.”The Hammer” börjar säljas som DVD i USA från och med den 31 januari nästa år. Distributören Archstone hälsar att de undersöker hur filmen kan distribueras och säljas i Skandinavien. SVT:s ungdomsprogram, ”Byss”, har träffat Matt Hamill. Intervjun med honom sänds den 18 december i SVT2 klockan 23.10.

Uppdaterad: 2021-02-23

Publicerad: 2011-12-01