2013-10-25

Fortsatt tufft för spanska Patricia

FOTO: PRIVAT||

Arbetslösheten fortsatt hög i Spanien: Nästan 30 procent är arbetslösa.

Sist vi talades vid 2010 var du arbetslös. Du sa att det nästan inte var någon idé att söka jobb då arbetslösheten var väldigt hög. Hur har det gått för dig sedan dess?
  – Jag var arbetslös i två år, mellan 2010 och 2012. För ett år sedan fick jag jobb som hotellstädare. Jag vantrivdes, och mådde inte särskilt bra. Min närmaste chef kritiserade mig hela tiden och tvingade mig att arbeta hårdare än hon själv gjorde. Jag bestämde mig för att sluta, och var återigen arbetslös. Jag var det i fyra månader. Nyligen fick jag nytt jobb. Det är att jag åker hem till döva kunder och säljer avancerade dammsugare som passar allergiker och personer som har astma. Marknaden är oerhört tuff. Många håller hårt i plånboken och säger nej tack.

Hur vet du var döva bor?
– Via bekantas bekanta. De talar om för mig var de bor. Jag skickar alltid sms till dem innan och frågar om jag får komma.
Hur trivs du?
– Sådär. När jag väl lyckats sälja en dammsugare så får jag bra provision. Jag har flexibla arbetstider och det är upp till mig hur många kunder jag träffar.
Du berättade sist att du gick runt ekonomiskt eftersom du hade en arbetande make. Är det fortfarande så för er?
– Nej, vi gjorde slut för ett och ett halvt år sedan. Nu bor jag ensam. Det är tufft. Varje månad betalar jag cirka 800 euro i hyra och för maten, elen och internet. A-kasseersättningen låg bara på 365 euro/månad. Min pappa ger mig bidrag. Jag har nu en ny pojkvän.
Vill ni bli sambo?
– Ja, det hoppas jag att vi blir! Nu studerar han och bor hemma.
Har dina kompisar jobb?
– Ungefär bara hälften. Men inte alla får arbeta heltid. De jobbar som tandtekniker, städare, mobilreparatörer, kontorister… I min familj är vi fyra syskon och ingen av dem har jobb.
Du sa förut att du ville plugga på universitet. Vad hände med det?
– Tolkservicen är kraftigt nedskuren. Säg att det för några år sedan fanns femtio tolkar. Nu finns bara tio. Jag kan nog inte få tolk. Det är frustrerande för de döva som redan studerar. Det är värre i Spanien nu än för tre år sedan. Arbetslösheten är högre.*
Din pojkvän pluggar. Har han tolk?
– Han är hörselskadad. Tidigare kunde han inte teckenspråk. Nu lär han sig teckenspråk och är med oss döva. Han vill nu ha teckenspråkstolk och ansöker om det. Få se om han ens får det. Vi väntar på besked.
Vad är din dröm?
– Att dammsugarförsäljningen går bra och att jag kan leva på den.

 


* I juli 2010 var arbetslösheten i Spanien 20,3 procent. I maj 2013 var den 26,9, hela 19 procentenheter högre än i Sverige. Uppgifterna kommer från Eurostat. EU-genomsnittet var 11. Den näst högsta hade Grekland, 26,8. Och den lägsta hade Österrike, 4,7.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2013-10-25