2021-11-28

Ett helt tv-program bara om svenskt teckenspråk

Programledare Magnus Ryttervik bjuder på en guidning i språkets värld. FOTO: UR

I dag släpper UR ett helt nytt program som uteslutande handlar om svenskt teckenspråk, Det här är svenskt teckenspråk. Tanken med produktionen är att hylla och uppmärksamma att i år är det 40 år sedan riksdagen officiellt erkände det svenska teckenspråket som ett språk, uppger projektledare Gabriella Della Morte Pålstam på UR.

I programmet, som är producerat av Dramaski, tas bland annat upp: Hur har det svenska teckenspråket förändrats från förr till nu? Vad influeras det svenska teckenspråket av i dag? Vad skiljer det svenska teckenspråket från andra teckenspråk? Som tittare får man se olika exempel på gamla och nya tecken, teckenspråksstilar (som varför SVT Nyhetstecken tecknar på ett visst sätt) och om man kan komma på ett nytt tecken för det svenska teckenspråket, och mycket annat.

Magnus Ryttervik, till vardags adjunkt i teckenspråk vid Stockholms universitet och känd från anders.se, är programledare. I totalt fyra avsnitt möter han såväl teckenspråksforskare och experter som äldre och yngre teckenspråkstalare. Programmet, som DT fått se i förväg, är både underhållande och pedagogiskt.

Samtliga fyra delar kan ses nu på urplay.se.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-11-25

Publicerad: 2021-11-28