2022-12-20

DT PLAY: Bittans jul

Kom i julstämning i Bittans hus!

Julafton står för dörren och många av oss är i full gång med förberedelserna. Följ med hem till Bittan Martinell, och hunden Koda, där det bakas Drottning Kristinas julbröd. 


RECEPT PÅ DROTTNING KRISTINAS JULBRÖD:

Till två julbröd behöver du:

Till degen:
– 125 smör
– 1-2 pkt saffran (Bittan rekommenderar saffran från apotek snarare än från mataffär)
– 3 dl mjölk
– 1 ägg
– 1,5 dl strösocker
– 1/2 tsk salt
– 50 gram röd färsk jäst
– ca 10-12 dl mjöl

Till fyllningen:
– 100 gram smör
– 1 dl socker
– 50 gram mald eller finhackad mandel

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull, och tillsätt sedan mjölk och saffran. Värm till 37 grader. Du kan känna efter genom att sticka ner lillfingret, det ska kännas som att temperaturen är rumsvarm. Du kan också använda en termometer.
2. Smula ner den färska jästen i en degbunke.
3. Häll vätskan över den smulade jästen och lös den.
4. Tillsätt socker, salt, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen verkar för lös. Den ska inte vara för lös utan hålla ihop men fortfarande vara lite kladdig.
5. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt den jäsa på varm och dragfri plats i 30 minuter.
6. Nu kan du börja med fyllningen. Blanda ingredienserna till fyllningen.
7. När degen har jäst klart i sin bunke kan du hälla ut den på ett mjölat bakbord och börja knåda och arbeta degen. Dela degen i två lika delar, det ska bli två julbröd.
8. Dela sedan varje del i tre delar. Två av dem rullas ut till ca 60 cm långa längder. Sno dessa om varandra och låt dem bilda en krans som du sedan lägger på en smord plåt (eller på bakplåtspapper). Den tredje delen rullar du till en slät bulle som du plattar till och lägger inuti kransen.
9. Låt jäsa under duk i 30 minuter på varm och dragfri plats.
10. Pensla hela kakan med ägg. Tryck ner fyllningen i mittbullen på 6-8 ställen, använd först tummen för att bilda kratrar och sedan kan du ha i fyllningen med sked.
11. Strö flagad eller hackad mandel och pärlsocker över brödet (valfritt).
12. Grädda i 200-225 grader i ca 13 minuter, kom ihåg att alla ugnar är olika och kan behöva olika mycket tid.
13. Ät och njut!

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2022-12-20