2022-10-04

Det våras för boktips på teckenspråk

EBBA SEYFFART OCH FAVORITBOKEN. FOTO: Privat

Det må vara höst, men det våras för boktips på teckenspråk. Såväl bibliotek som privatpersoner erbjuder möjligheten att hämta boktips, särskilt för barn och unga. Vad händer sen om det finns en bok du vill läsa men som inte finns på ditt bibliotek? Svaret hittar du i denna artikel.

Piteå Stadsbibliotek har sedan tidigare lagt upp boktips för vuxna på svenskt teckenspråk, genom biblioteksadministratören Desirée Stensdotter. Nu utökar de med boktips på svenskt teckenspråk som riktar sig till barn. Tipsen läggs ut på deras YouTube-kanal ett par gånger i månaden, och då alltid på en torsdag. Exempel på teckenspråkiga boktips som lagts upp hittills är “Det instängda spöket” (2022) och “Emres handbok i konsten att bli ihop” (2018).  
 
Du hittar deras YouTube-kanal här.


En annan som också tycker om böcker är Ebba Seyffart. Hon har startat Instagram-kontot “Ebba Bookworld (@ebba_bookworld). Syftet med kontot är att ge tips på olika böcker som hon tycker om. DT har fått möjligheten att ställa några frågor till Ebba!
 
HALLÅ DÄR EBBA SEYFFART
 
 
Hur kom du på idén att starta ett Instagram-konto? 
Jag har haft idén sedan i julas. Jag ville peppa andra att läsa mer, då jag märker att många läser mindre eller inte alls. Det är viktigt att läsa och utveckla sitt språk. Böcker är verkligen fantastiska! Jag kände att jag ville inspirera andra till att läsa och pratade med min mamma, och hon föreslog att jag skulle starta ett konto på Instagram. Det kändes som en bra idé! Sen tog jag tag i det ganska nyligen. 
Hur har responsen varit så långt? 
Folk har engagerat sig! Ibland får jag själv boktips skickade till mig. Vissa har jag läst, andra inte och en del hamnar på min egen önskelista. Ibland får jag frågor om vilken bok som passar till en viss ålder. Vissa skickar pepp och säger positiva saker som att jag är modig. 
Vilken är din favoritbok och varför? 
Min favoritbok är Monstrets dotter. Det är en serie som heter De utvalda. Det handlar om en flicka vars pappa blivit mördad men inget vet av vem. Det spekuleras i om han begått självmord. Flickan mår dåligt eftersom hon ärvt sin pappas monsterlika förmåga att styra andras sinnen. Många tycker att hon är vacker och vill gifta sig med henne men hon är inte intresserad. Hon är inte heller intresserad av att kunna styra andra sinnen. Det är en historia om kärlek, vänskap, sorger och intriger. En riktigt bra bok! 


Örebros bibliotek har flertalet böcker på temat döva och teckenspråk, bland annat finns Nyle DiMarcos bok “Deaf Utopia”. Det kanske känns omständligt att ta sig dit för att låna böcker? Faktum är att man kan låna böcker därifrån till sitt eget lokala bibliotek i en annan stad. Det kallas för fjärrlån och är helt gratis. 
 
För att göra ett fjärrlån behöver du ha ett aktivt lånekort kopplat till ditt bibliotek i din egen stad. För att få hjälp att låna in en bok kan du prata med ditt lokala bibliotek eller kolla om ditt bibliotek har en ansökningsblankett för fjärrlån på hemsidan. Vilka böcker som finns inne hos Örebro bibliotek kan du se på Örebro biblioteks hemsida: https://bibliotek.orebro.se/ 
 
OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-05-11

Publicerad: 2022-10-04