2015-05-12

Det här händer på Teckenspråkets dag

||

På torsdag firas Teckenspråkets dag. Men vissa platser tjuvstartar redan i dag och i morgon eftersom det är Kristi himmelfärdsdag på torsdag. Här berättar sex arrangörer om vad de ska göra då.

Gävle
Gävleborgs Dövas Länsförening kommer bland annat att bjuda på teckenspråkssång på Stortorget och Folkhuset av tolkelever år 3 och 4 från Västanviks folkhögskola i Leksand. Det blir också utställning och mingel på Folkets hus. Här kan du se programmet här.

Göteborg
Den västgötska huvudstaden kommer att ha två så kallade Teckenspråkets dagar 12-13 maj. Evenemanget arrangeras av Göteborgs stadsmuseum och Teckenspråksform i samarbete med Göteborgs Dövas Förening, Svenska Kyrkan och Alfons Åbergs kulturhus. Här kan du ta del av programmet.

Lund
Lundabygdens Dövas Förening kommer att arrangera Teckenspråkets dag på Stortorget i Lund den 14 maj mellan klockan 10 och 12. Man kan komma dit för att lära sig teckenspråk.

Stockholm
Stockholms Dövas Förening och Stockholms Dövas Ungdomsråd arrangerar Teckenspråkets dag tillsammans på Dövas hus i Globen på torsdag den 14 maj mellan klockan 14 och 18. Då kommer de att lansera boken ”Räddad av teckenspråket”, ha aktiviteter för barn (ansiktsmålning och lekar) och för unga och vuxna (wii-turnering och mobiltävling). Caféservering. Se programmet här.

Örebro
Örebro kommun slår till stort. I morgon och på torsdag kommer kommunen, som utropade sig till Europas teckenspråkshuvudstad för fem år sedan, att ordna olika aktiviteter under ett gemensamt namn och hashtagg, #lovetsporebro, till exempel afterwork med underhållning av Romel Belcher och Tommy Krångh från Melodifestivalen, utställningar och konsert med Signmark. Här finns programmet i sin helhet. dovastidning.se kommer att bevaka paneldiskussionen i Rådhuset i morgon eftermiddag om vad kommunen har gjort och kommer att göra för sina teckenspråkiga invånare.

Östervångsskolan, Lund
Den sydligaste specialskolan för döva och hörselskadade, Östervångsskolan i Lund, bjuder på en stor överraskning för sina elever. En hemlig världskänd döv gäst kommer nämligen då. UR:s Lilla aktuellt teckenspråk filmar händelsen. Skolans elever ska också få delta i en handformstävling och en poängjakt, gå en tipspromenad och göra turkosa armband med mera.


Därför firas Teckenspråkets dag – läs mer på SDR:s sajt.

Uppdaterad: 2021-05-10

Publicerad: 2015-05-12