2023-05-10

Det här händer på Teckenspråkets dag 2023

På söndagen den 14 maj, firas Teckenspråkets dag runtom i landet. Vill du veta var ditt närmaste firande finns? Här finner du ett urval av aktiviteter, händelser och firanden. Vi önskar dig en trevlig teckenspråkets dag!

Listan uppdateras allt eftersom. Ska ni ha något arrangemang den 14 maj eller tidigare? Kontakta oss gärna på redaktionen@dovastidning.se.


GOTLAND: Samvaro med tårta och korvgrillning
Gotlands Dövas Förening ordnar firande av Teckenspråkets dag från och med 15.00 med tårta och korvgrillning till självkostnadspris i deras lokal på Träffpunkten Gråbo.


GÖTEBORG: Firande på olika håll
Göteborgs Dövas Förening har öppet hus i deras lokaler på Järntorget 8 mellan 13.00 och 17.00 för alla. Det bjuds på tårta och fika.
I samband med Teckenspråkets dag sker ett samarbete mellan Teckenspråksforum, Göteborgs stad och Röhsska muséet som kallas för “Teckenspråk i fokus 2023”, och som är ett evenemang som spänner mellan 3-28 maj. Syftet är bland annat att synliggöra teckenspråket, stärka tillgängligheten och öka kunskapen kring teckenspråk och dövas livsvillkor. Den som vill veta mer om programmet kan hitta det här.
Åkerhus vård- och omsorgsboende firar den 14 maj en dag senare genom att äta tårta på alla avdelningar. Personal och brukare från teckenspråkig hemtjänst är inbjudna att delta i firandet.
Man äter också gemensam lunch, ordnar poängpromenad och quiz. Temat går i blå färg.


HÄRNÖSAND: Föreläsning
Den 14 maj ordnar Y-läns Dövas Förbund en föreläsning om tillgänglighet vid krissituationer på Violen (Södra vägen 5 B). I samma veva firas Teckenspråkets dag och försäljning av fika finns. Facebooklänk med mer information finns här.


KARLSTAD: Firande i Karlstad domkyrka
Värmlands Dövas Länsförening och den teckenspråkiga verksamheten i Karlstads stift (Svenska Kyrkan) firar teckenspråkets dag den 14 maj i Karlstad domkyrka. Det blir gudstjänst och kyrkfika. Här finns mer information.


MALMÖ: Fika, frågesport och sprida teckenspråk på stan
Malmö Dövas Förening Svenske ordnar fika och socialt umgänge med start klockan 13 i sina lokaler på Almbacksgatan 4 i Malmö. Därefter kan man välja om man vill gå ut på stan och dela ut teckenspråksmaterial som handalfabetsvykort och dylikt, eller delta i en frågesport med teckenspråkets dag som tema. En barnhörna finns. Länk till programmet finns här.


STOCKHOLM: Aktiviteter för stora och små
Stockholms Dövas Förening har program för stora och små mellan 11.00 och 15.00 på Café Skrubban (SDF-gården). Café Skrubban har öppet och man ordnar bland annat tipspromenad, femkamp och berättar vem som ska få Albert Bergs utmärkelse. De som har föranmält sig får fika och barn får glass. Här finns mer information.


UPPSALA: Aktiviteter i Gamla Uppsala
Uppsala Läns Dövas Förening samlar medlemmar och alla som vill fira dagen gemensamt till en turkos lunch mellan 11:30-13:30 på restaurang Odinsbacken i Gamla Uppsala. Restaurangen erbjuder en kolgrillsbuffé till självkostnadspris på 170 kr per person. De som är intresserade kan därefter ta del av Svenska kyrkan i Uppsalas teckenspråkiga verksamhets program. Deras program startar 14:00 med invigning av prästgården i Gamla Uppsala. Invigning, tal, föredrag, guidning i Gamla Uppsala kyrka, kaffe och te med tårtbuffé sker mellan 14:00 och 17:00. Därefter erbjuds gudstjänst i Gamla Uppsala kyrka mellan 17.00 och 18.00. Alla punkter i kyrkans program teckenspråkstolkas.
I samband med Teckenspråkets dag har Uppsala Läns Dövas Förening och FSDB Uppsala och Gävleborgs län bjudit in kommunala och regionala politiker och tjänstepersoner till en kunskapsdag den 15 maj mellan 13:00 och 15:00 på Dövas hus för att skapa dialog och sprida information och erfarenheter om döva som en språklig minoritet och vad kommun och region behöver göra för att teckenspråkiga medborgare i Uppsala län ska kunna vara fullt delaktiga och jämlika på sina egna villkor.


ÖREBRO: Firande på Kulturkvarteret med olika aktiviteter
Dövas Förening i Örebro kommer att fira teckenspråkets dag på Kulturkvarteret mellan klockan 11.00 och 15.00. DFÖ:s ordförande Josephine Willing kommer tillsammans med Örebros landshövding kommer att öppna evenemanget med ett inledningstal. Under dagen finns det olika aktiviteter för alla åldrar och flertalet utställare på plats. DFÖ kommer ha ett utställningsbord och Josephine Willing avslutar sedan dagen med ett avslutningstal. Här finns mer information och program.


REDAKTIONEN
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-05-11

Publicerad: 2023-05-10