2022-05-03

Det här händer på Teckenspråkets dag 2022

Nu nalkas Teckenspråkets dag, som äger rum den 14 maj. DT listar olika arrangemang runt om i landet. Ha en trevlig dag!  

/Listan uppdateras allt eftersom. Ska ni ha något arrangemang den 14 maj eller tidigare? Läs mer här./


GÖTEBORG: Teckenspråk i fokus & mycket annat
Tillsammans med Röhsska museet arrangerar Teckenspråksforum Teckenspråk i fokus den 12 majDe bjuder på ett heldagsprogram med föreläsningar, guidade visningar och workshop. På kvällen firar Teckenspråk i fokus 20-årsjubileum. Föreläsningarna ska gå att se i efterhand på Youtube den 13-15 maj. Inte bara det, olika evenemang och guidade museivisningar ska också teckenspråkstolkas den 11-15 maj, till exempel  Thomas Stenströms konsert på Scandinavium och barnteater på Alfons Åbergs kulturhus. Läs mer här. 


KARLSTAD: Utdelning av teckenspråksmaterial på stan
Representanter från Värmlands Dövas Länsförening ska stå vid Stora torget i Karlstad iklädda turkosa plagg och dela ut teckenspråksmaterial till allmänheten med start klockan 12.


MALMÖ: Sprida teckenspråk på stan – och grillfest
Malmö Dövas Förening ordnar ett heldagsprogram. Dagen inleds bland annat med fika och socialt umgänge. Sedan blir det att dela ut handalfabetskort och teckenspråksmaterial till nyfikna förbipasserande personer vid Triangeln i centrala Malmö. Sedan blir det grillfest. Alla är välkomna – oavsett om de är medlemmar eller inte. Programmet kan hittas här. 


STOCKHOLM: Stort Öppet Hus
Ett stort Öppet Hus arrangeras på Juristernas hus i närheten av Stockholms universitet. Bakom arrangemanget står Sveriges Dövas Riksförbund, Stockholms universitet, Sveriges Dövas Ungdomsförbund,  Förbundet Sveriges Dövblinda, Västanviks folkhögskola och Institutet för språk och folkminnen. Besökarna bjuds bland annat på miniföreläsningar, snabbkurser i svenskt teckenspråk och möten med teckenspråksexperter. En värd från Stockholms Dövas Förening finns också på plats. Ta del av programmet här


SVERIGE: Digitalt firande med FSDB
Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) arrangerar ett digitalt firande på Zoom för hela Sverige. Då ska de bland annat ta upp vad taktilt teckenspråk betyder för personer med dövblindhet.


UPPSALA: Visa upp teckenspråket vid nya Stadshuset
Den 14 maj invigs det nya Stadshuset, stadens invånare är välkomna dit. Då tänker styrelsen för Uppsala Läns Dövas Förening (ULDF) passa på att vara där, visa upp teckenspråket och dela ut information om teckenspråket mellan klockan 10.00 och 11.45. Läs mer här.
Invigningen av det nya Stadshuset är inställd. 


VÄNERSBORG: Dubbelt firande – och tävling 
Vänersborgs Teckenspråksförening firar både Teckenspråkets dag och 30-årsjubileum (försenat med två år på grund av pandemin). Det blir ansiktsmålning, fiskedamm, korvgrillning och tårta med mera. Dessutom utlyses en tävling om vem som är den bästa turkost klädda.


ÖREBRO: Fullt program på nya Kulturkvarteret
På Kulturkvarteret, invigt 2021, arrangeras Teckenspråkets dag i ett samarbete mellan Dövas Förening i Örebro, Örebro kulturskola, Örebro bibliotek och Örebro konsthall. Då väntar en rad olika programpunkter, till exempel sagostund med Jamila Ouahid, konst-workshop med Camilla Högberg och författarsamtal med Torbjörn Svensson. Se programmet här.


REDAKTIONEN
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2022-05-13

Publicerad: 2022-05-03