2011-08-31

Deaflympics i Slovakien inställt – hårt slag för dövidrotten

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Skandalen ett faktum.


”Så ska dövidrottens framtid säkras” lät det när DT intervjuade Svenska Dövidrottsförbundets sportchef Joachim Sundström i förra numret. Precis när numret kommit ut ställdes vinter-Deaflympics i Vysoké Tatry i Slovakien in med en vecka kvar till start. Och dövvärldens största skandal var ett faktum. DT träffade honom igen för att höra hur han och förbundet ser på saken.

Spelen skulle ha gått av stapeln den 18-26 februari. Men inte nu längre. Och Joachim Sundström är mycket besviken över hur det hela skötts. Han förstår inte hur ICSD (International Committee of Sports for the Deaf) som förbund haft så dålig kontroll över situationen i Slovakien. En grym väckarklocka, menar han och funderar lite.
– Blev de lurade på något sätt? Även om det är så, har de ett stort ansvar i det här, tycker jag. De ställde in spelen i fjol. Men sedan återtog de beslutet och lät slovakerna fortsätta arrangera. Då trodde vi att att slovakerna till slut hade uppfyllt de kriterier som ICSD hade ställt för att ett Deaflympics skulle kunna genomföras. Men det visade sig att det inte alls var så. Så det är lika mycket deras fel.

På vilket sätt SDI drabbas av skandalen vet inte Joachim i nuläget men han är övertygad om att det kommer att förstöra för ICSD och hela världens dövidrottsförbund, som kämpar både på internationell och nationell nivå för att få Deaflympics likställt med ett OS. Man kan tro att så är fallet idag i Sverige, men så är det inte.
Riksidrottsförbundet, RF har än så länge jämställt endast Paralympics med OS. Deaflympics har en viss status men ses ändå som ett lägre klassat mästerskap än Paralympics. Likadant är det inom IOK (Internationella Olympiska Kommittén). Hur ser de på Deaflympics nu? Frågan ligger öppen. Men han menar att skandalen är ett faktum.
– Jag tror att många inte förstått vilken stor skandal det är, många har helt enkelt inte smält det här än. Det kommer att påverka framtida vinter-Deaflympics, spår Joachim. Sommarspelen är han inte lika orolig för.

Under det som skulle varit Deaflympics i Slovakien kom nästa dystra besked: Organisationskommitten för Deaflympics i Vancouver 2015 har upplösts och det blir inget vinterspel i staden. ICSD försöker få Kanada att ta en annan stad. Dessutom finns det oro kring penningafrågan för sommarspelen i Aten 2013. Men det ska genomföras, enligt vad DT erfar.

Påverkar SDI

Ekonomiskt sett kan ett inställt Deaflympics på sikt göra att SDIs resurser skärs ned. Elitstödet till deras aktiva idrottare är beroende av att det finns en högstanivå på mästerskap. I dövidrotten är det ofta bara just Deaflympics som finns som världsturnering. En del idrotter saknar VM, som t ex i skidor.
– Därför planerar vi på SDI en uppsökande verksamhet och tänker göra upp en plan för de närmaste fyra åren för att få upp intresset för vinteridrott bland döva. Ute i skolorna, till exempel, säger Joachim.

Om det är Jaromir Ruda, ordförande i den slovakiska organisationskommitten som ligger bakom – han misstänks för bedrägeri och riskerar mellan 10-15 års fängelse – vågar Joachim inte säga.
– Det är under utredning. Vad som gick snett är svårt att säga. Att kommitten lurat hela världen att tro att de haft pengar är allvarligt. Det skulle aldrig hända i Sverige – vi är ett föregångsland när det gäller arrangemang och liknande, säger Joachim.
Det lär inte komma som en överraskning att ICSD:s kommande kongress kommer att ryka. På flera sätt. Flera personer kommer att åka ut och diskussionerna gå heta. ICSD har en hel del att förklara för hela världens dövidrottsförbund, menar Joachim Sundström.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-08-31