2012-07-03

Brita Bergman ersätter inte Abba på Arlanda

FOTO: JIMMY BACKIUS/SWEDAVIA

Trots att teckenspråksprofessor Brita Bergman vann omröstningen är det Loreen som ersätter Abba på Arlanda. 

Hallå där Jan Lindqvist, informationschef vid Arlanda flygplats.

Nu står det klart att teckenspråksprofessor Brita Bergman inte ersätter Abba i Arlandas Hall of Fame. Varför detta beslut?
– Brita Bergman är en mycket intressant person som finns kvar i vår nomineringshög.

Varför valde ni Loreen istället för Brita Bergman?
– Hennes vinst i Eurovision Song Contest fick mycket stor uppmärksamhet ute i världen och gjorde att sökningarna på resor till Sverige ökade kraftigt på flygsajter. Det har ju stor betydelse för besöksnäringen.

När förnyar ni Hall of Fame nästa gång? Någon chans att Brita Bergman kommer med då?
–  Ja, vi kommer att förnya terminal 2 som byggs om just nu. Framåt årsskiftet kommer vi att förnya den del av Hall of Fame som finns i terminal 2.

En bild på Brita Bergman kan alltså komma att finnas uppsatt där då?
– Ja, det kan bli så. Inga beslut är fattade ännu. Det beror på vilka som är med och vilka som vi bedömer som de starkaste representanterna att hälsa välkomna till Stockholm och Sverige.


Arlanda flygplats har en rad bilder på kända stockholmare i välkomsthallen i terminal 2- och 5-byggnaden. En av dem var Benny Andersson från Abba. Han bad om att bilden på honom och de tre andra Abbamedlemmarna skulle tas bort. Anledningen var att han var missnöjd med politikernas beslut om nya Slussen. Arlandas informationschef, Jan Lindqvist, sade till DN tidigare i år att han gärna ville se en aktiv forskare i välkomsthallen som ersättare för Benny Andersson. “I dag har vi bara döda forskare som Alfred Nobel och Carl von Linné”, sade han. Flygplatsen tog tacksamt emot namnförslag. SVT:s regionala nyhetsprogram, ABC, utlyste därför utlyst en omröstning på sin sajt. Världens första professor i teckenspråk, Brita Bergman, kom etta. “Jätteroligt! Stockholm är en väldigt vacker stad. Det skulle vara trevligt att få hälsa ankommande resenärer välkomna till Stockholm”, sade hon till DT i mars.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2012-07-03