2016-11-11

Boktips: “Vargarnas tid”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Vargarnas tid”.

Boken börjar år 1939 och sträcker sig fram till krigsslutet 1945 och i centrum står syskonen Nils och Margareta. Nils äger flera livsmedelsbutiker och Margareta försöker ta sig fram som frilansjournalist. Världen brinner och ondskan breder ut sig allt mer – även i Sverige. Här har världens första rasbiologiska institut bildats för att skydda den så kallade “rena svenska rasen”. Och den svenska regeringen har stängt landets gränser för judar. I Tyskland sprider nazismen sitt gift över världen. Via sin judiska vännina Ester, som satt sig i säkerhet i USA, får Magdalena hemska vittnesmål om vad som sker med judar, romer och andra ”mindervärdiga” personer.

Margareta vill berätta om vad hon vet i en serie artiklar men stoppas av de nya begränsningarna i pressfriheten. Men vid sidan av ondskan finns kärleken. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus. Det blir ett livsavgörande möte. Deras mod och medmänsklighet kommer att göra skillnad för många.

Boken ”Vargarnas tid” handlar om mod i krigets skugga. Mod att våga stå upp för vad man tror på, mod att våga hjälpa sin medmänniskor och mod att vägra lyda order. Och som en symbol för det godas kamp mot ondskan löper genom hela boken tre snövita vargar.

Läsvärd bok med viktiga historiska nedslag och tidsbilder kring hur livet tedde sig under krigsåren i Sverige.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Titel: Vargarnas tid
Författare: Elisabet Nemert
Förlag: Bokförlaget Forum
År: 2016

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2016-11-11