2023-01-20

Boktips: Våra förlorade hjärtan

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Våra förlorade hjärtan”.

Bird Gardner som är 12 år har inte sett sin mamma Margaret på över tre år. Hans mamma försvann efter att hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar som införts i USA för att värna ”amerikansk kultur” efter den stora krisen.

En fredag får han plötsligt ett brev med en sex dagar gammal poststämpel från New York, på utsidan står hans namn – Bird, och på så sätt vet han att brevet är från hans mamma och att hon försöker kontakta henne.

Han har inte hetat Bird på länge, han är döpt till Noah av hans föräldrar, namnet Bird hittade han på själv. Nu heter han Noah igen, det har han gjort ända sedan den där dagen för tre år sedan då hans mamma försvann. Strax efteråt brände hans pappa alla hennes böcker, slog sönder hennes mobiltelefon och slängde hennes kläder. ”Glöm henne, det är bäst så”, sa han.

Inuti brevet finns ett papper fullt av små tecknade katter. Sådana som hans mamma brukade rita på hans lunchlåda. Det väcker något i honom, ett minne, men han kan inte få fatt i det. Vad hände egentligen med hans mamma? Var är hon? Bird inser att han måste försöka hitta henne.

”Våra förlorade hjärtan” är både en spänningsfylld bok och en stark historia om kärleken mellan en mor och hannes barn i en tid av rädsla.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Celeste Ng

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2023-01-20