2024-05-31

Boktips: Tranorna flyger söderut

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Tranorna flyger söderut”.

Detta är en känslosam bok som handlar om Bo, en 89-årig man som försöker hålla fast vid sitt självständiga liv trots att hans kropp blir svagare. Bo bor ensam i byn Renäs, nära Östersund, med sin älskade hund Sixten. Hans fru Fredrika bor på ett demensboende, vilket gör att Bo känner sig ännu mer ensam.

Bo har en svår relation med sin son Hans, som tycker att Bo inte klarar av att ta hand om Sixten längre. Hotet om att förlora sin hund gör Bo mycket upprörd och får honom att tänka tillbaka på sitt liv, hans barndom, jobbet på sågverket och kärleken till Fredrika. Han minns också hur det var att vara pappa till Hans och funderar på varför deras relation blivit så ansträngd.

Berättelsen visar på ett fint sätt hur det är att bli gammal och kämpa med att behålla sin värdighet och självständighet. Bo är ofta arg och ledsen över att hans kropp inte längre lyder honom, och han saknar sin fru som inte längre känner igen honom. Hans vän Ture och hemtjänstpersonalen, särskilt Ingrid, är viktiga stöd i hans liv.

Boken är både rörande och tankeväckande och den ger en stark känsla av empati för Bo och hans situation. Det är en berättelse om ensamhet, kärlek och kampen för att hålla fast vid det man älskar även när livet förändras på ett sätt man inte kan kontrollera.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Detta är mitt sista boktips på teckenspråk innan sommaren så jag vill önska er alla en trevlig sommar. Vi ses igen till hösten.

Författare: Lisa Ridzén

Uppdaterad: 2024-05-31

Publicerad: 2024-05-31