2017-03-23

Boktips: “Tala är guld”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Tala är guld”.

Amy har cerebral pares och har en kropp som inte lyder henne, den kan inte gå utan rullator och armar och ben far ut i plötsliga krampryckningar. Och kroppen låter inte henne tala ordentligt, utan hon kommunicerar istället via skrift och talsyntes. Amy går nu sista året på high school, och hon är trött på att bara omges av vuxna utan vill ha jämnåriga anställda som ett mellanting mellan assistenter och kompisar, ”kamratstödjare”.

Hon lyckas övertala sina föräldrar om detta, och en av dem som söker jobbet som kamratstödjare är Matthew. Han är svårt plågad av tvångssyndrom, han har en inre röst som säger till honom att gå på tå, räkna luckor, tvätta händerna (igen och igen och igen) och framför allt inte vara orsak till att någon annan blir skadad på något sätt. Hela livet för honom är en förlamande rädsla. Matthew får jobbet, och de kastas in i varandras liv och en trevande vänskap börjar snart blomma ut till något som ingen av dem kunde ana.

Detta är en ungdomsbok men passar att läsas av alla, både ungdom och vuxen.

Otroligt fin historia som sätter fokus på vikten för elever med särskilda behov att inte bara bli sedda som sina funktionsnedsättningar utan bli mötta/sedda som kompetenta människor.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt vissa folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Cammie McGovern
Förlag: Constant Reader
År: 2016

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2017-03-23