2023-09-22

Boktips: Svalors flykt

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Svalors flykt”.

Boken börjar med att Christel, en pensionerad psykolog som kämpar med sin egen hälsa på grund av Parkinsons sjukdom, får i uppdrag att bedöma Zadie Moonbeam (tidigare känd som Molly Andersson) mognad för att få en egen lägenhet.

Zadie som tidigare kämpat mot ett liv fyllt av våld och missbruk från sina föräldrar har nu en stark längtan att lämna sitt tidigare liv bakom sig och få börja om på nytt. Hon är en överlevare och har genomlidit otaliga placeringar i jourfamiljer men nu står hon inför möjligheten till en bättre framtid.

Romanen tar oss med på en resa genom de två kvinnornas liv och deras möten i Christels behandlingsrum. Trots deras åldersskillnad och olika livserfarenheter så finns det en stark känsla av samhörighet mellan dem.

Genom boken får vi en bild av hur samhället kan misslyckas med att skydda sina mest utsatta medborgare och de fruktansvärda konsekvenser som kan uppstå. I boken utforskar författaren teman som medmänsklighet, skuld, ansvar och byråkratins inverkan på människors liv.

Detta är en roman som lyfter viktiga samhällsfrågor.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Majgull Axelsson

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2023-09-22