2016-10-24

Boktips: “Störst av allt”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Störst av allt”. 

Boken handlar om fem tonåringar som pluggar på Djursholms allmänna gymnasium i Stockholm. Boken börjar med en katastrof, någonting av det hemskaste som kan hända har hänt, en hel skolklass har skjutits ihjäl och det är huvudpersonen Majas klass. Hon är den enda som överlevt, helt oskadd.  Men varför, och vem är hon? Nio månader senare ställs 18-årige Maja inför rätta.

Maja hade ett trassligt förhållande med klasskompisen och förövaren Sebastian. Det finns ett överlevande vittne, Samir, som Maja också haft en relation med. Hans vittnesmål gör klart att Maja avfyrat ett av vapnen och dödat både bästisen Amanda och Sebastian. Åklagaren tror att Maja och Sebastian var sammansvurna, och planerade och genomförde dådet tillsammans. Försvaret tror att Majas enda syfte var att undanröja hotet från pojkvännen.

Vad Maja själv tycker och känner är, precis som sanningen, inte självklart utan nystas långsamt och omsorgsfullt upp i en berättelse som till lika delar är en spännande thriller och kärlekshistoria. Boken är erhört spännande och tar upp frågor som skuld och ansvar, straff och förlåtelse. Fängslande läsning!

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Titel: Störst av allt
Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Wahlström Widstrand
År: 2016

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2016-10-24