2018-04-12

Boktips: “Stjärnlösa nätter”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Stjärnlösa nätter”.

I boken möter vi Amár från Västerås som växer upp i en familj med en frånvarande mamma och en starkt dominerande far. Allt börjar som ett sommaräventyr, när Amàr är 18 år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka och alla har höga förväntningar.

Till en början tycker han allt är underbart, och han är glad att återse sin släkt och sin jämnåriga kusin Amina. Men snart förstår Amàr att familjen planerar något som han är – men inte vill – vara en del av: Ett bröllop mellan honom och hans kusin Amina Först vägrar Amár att gifta sig men till slut gör han som hans far säger åt honom att göra. Han blir gift. Bortgift. Sedan ångrar han sig bittert, vilken tur att det ska ta två år innan Amina kan flytta till Sverige! Under tiden förälskar sig Amár i Shilan men berättar inte för henne att han är gift.

Stark läsning om hederskulturen från en ung mans synvinkel, den självklara rätten att själv välja sitt liv kolliderar här med idéer om respekt och plikt mot familjen.

Finns även en fortsättning; ” Blod rödare än rött” som handlar om Amárs pappa Casim, vad gjorde Casim till den han har blivit?

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Arkan Asaad

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2018-04-12