2021-10-08

Boktips: “Shuggie Bain”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Shuggie Bain”.

Året är 1981 i Irland och den vackra trebarnsmamman Agnes Bain överges av sin otrogne make. Han har fått nog av hennes drickande och placerar henne i en lägenhet i en förort utanför Glasgow. När syskonen till slut flyr hemmet blir lillbrorsan Shuggie Bain ensam kvar med det tunga ansvaret för Agnes.

Shuggie skolkar gång på gång från skolan för att kunna hålla ett vakande öga på sin mamma. Han går ständigt runt med magknip, eftersom han aldrig vet vad som väntar honom när han kliver över tröskeln därhemma. Shuggie har huvudet på skaft men är annorlunda och blir därför grymt mobbad i skolan. Han drömmer sig bort och hans gryende insikt om sin homosexualitet beskrivs på ett fint sätt i boken.

Boken handlar om hur arbetslöshet och hopplöshet och om hur fula omgivningar bryter ner människor men också om kärleken som Shuggie in i det sista hyser för sin mamma, hur han hoppas och tror på henne och torkar hennes spyor. Boken visar ett porträtt av en okuvlig och stolt kvinna, en sons starka kärlek samt ger en bild av alkoholismen och hur det förstör människors liv.

En stark berättelse!

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek och de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Douglas Stuart

Uppdaterad: 2024-01-08

Publicerad: 2021-10-08