2022-09-09

Boktips: “Sarek”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Sarek”.

Varje år brukar paret Anna och Henrik samt deras kompis Milena ge sig ut på fjällvandring. Anna och Milena är goda vänner från tiden som juridik-studenter, Henrik var en av deras lärare och Anna knep honom då. Men vad hon inte vet är att Milena också älskar honom, det vet bara hon själv.

Detta år vill Milena ha med sig sin nya kille Jacob som hon träffat på nätet och Anna och Henrik känner att de inte riktigt kan säga nej. På resan upp så föreslår Jacob fräckt att de byter vandringsplats från det snälla Abisko till det mer krävande Sarek. Jacob får sin vilja igenom och årets vandring visar sig snart bli en mardröm.

Från första stund går allt fel. Henrik får panikångest och höjdskräck. Anna får ett hysteriskt skrattanfall när Henrik svimmar inför en livsfarlig klättring. Milena agerar förstående vän för Henrik medan hon bär sin kärlekssorg och Jacob, vad vet man om honom? Ingenting.

Boken börjar med att det är september. Anna ligger på Gällivare sjukhus efter extraordinära händelser inne i Sarek. Hon lämnar sin version av vad som hänt till kriminalinspektör Anders Suhonen i tron att de andra tre är döda. Hon har fel. Hon var inte ensam om att överleva.

Det här är spännande och ruggig läsning med otroligt målande miljöbeskrivningar, det är lika mycket en relationsroman som en kriminalberättelse.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Ulf Kvensler

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2022-09-09