2023-10-17

Boktips: Så länge citronträden växer

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Så länge citronträden växer”.

Boken handlar om Salama och hennes bästa vän Layla och deras kamp för att överleva i krigets kaos i Syrien. Salama var en helt vanlig tonåring när kriget i Syrien började, hon bodde med sina föräldrar och storebror och pluggade på universitet till apotekare.

Nu jobbar hon som volontär på sjukhuset i Homs där hon tvingas möta den brutala verkligheten av krigets fasor varje dag. Hon har sett så mycket död, men hon känner också att hon gör skillnad. Salama har en önskan att fly och lämna landet tillsammans med Layla som väntar på att föda sitt barn.

Precis innan kriget startade så hade Salamas mamma planerat att hon skulle träffa en ung man som kanske skulle bli hennes man. Men allt annat kom i emellan. Men så plötsligt kommer en ung man till sjukhuset med sin skadade lillasyster.

Får man känna kärlek och kanske hopp mitt under ett pågående krig? Salama förälskar sig i den unga mannen som heter Kenan. Han tar ensam hand om sina småsyskon och Salama försöker övertala honom att ta ansvar för dem och fly med henne, samtidigt som hon själv tyngs av dåligt samvete över att överge sjukhuset och sitt arbete där.

Hon börjar fundera på om det verkligen är rätt beslut att lämna Syrien över huvud taget. Valet är inte enkelt, särskilt när kärlek och ansvar också växer i Salamas hjärta.

Författaren beskriver en stark bild av krigets verklighet och de personliga uppoffringar som individer tvingas göra för att överleva och hjälpa andra. Boken är en tankeväckande berättelse som belyser de svåra val som krigssituationer tvingar fram.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt på vissa folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Zoulfa Katouh

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2023-10-17