2023-11-17

Boktips: Räkna hjärtslag

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Räkna hjärtslag”.

Boken tar oss tillbaka till 1937 och vi får träffa 17-åriga Betty från Hudiksvall som flyttar till Östermalm, Stockholm för att bli hembiträde åt doktorsfamiljen Molander.

Där i sitt nya vardagsliv får Betty kämpa med långa, tunga arbetsdagar och med en fru i huset som alltid hittar något att klaga på. Tack och lov får hon en vän i Viola, hembiträdet i grannhuset, som visar henne runt i Stockholm. Betty inser snart att det finns andra möjligheter och betydligt större frihet här än vad som fanns på hemorten.

Bettys kärlek till böcker och läsning gör att hon får kontakt med Martin Fischer, en judisk universitetslektor, och hon inleder en omöjlig kärleksrelation med honom. Men när ett krig snart verkar stå för dörren så försvinner Martin under oklara omständigheter.

Genom Bettys ögon och erfarenheter får vi som läsare en inblick i 30-talets Stockholm innan andra världskriget och vi får följa hennes resa mot självständighet och hennes medvetenhet om sitt eget värde.

“Räkna hjärtslag” är en varm och berörande historisk roman som kombinerar historiska och personliga inslag på ett engagerande sätt.

Detta är den första boken i trilogin om Betty, boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Katarina Widholm

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2023-11-17