2017-03-02

Boktips: “Parfymen – berättelsen om en mördare”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Parfymen – berättelsen om en mördare”.

Under mars månad har Piteå Stadsbibliotek samt filialer en kampanj som heter ”Min marsskatt”. Det betyder att vi under mars månad vill lyfta fram litteratur som inte är ny men fortfarande läsvärd. Nu vill jag tipsa er om min marsskatt!

Parfymen – berättelsen om en mördare är historien om Grenouille som föds i 1700-talets Paris mitt i den fattigaste slummen. Han tas ifrån sin mamma som på grund av sin fattigdom tänkt låta honom självdö, och placeras hos en amma.

Men Grenouille är ett konstigt barn, han har ett oerhört skarpt luktsinne men själv avger han ingen lukt alls. Människor finner honom inte bara annorlunda utan också vidrig och vill inte ha något med honom att göra. Han forslas från barnhem till barnhem och till slut växer han upp, får anställning som springpojke hos en parfymör.

Eftersom han själv glömmer aldrig en doft så börjar han skapa den ena underbara parfymen efter den andra. En dag så känner han den mest fantastiska doft han någonsin upplevt, doften av en ung, vacker rödhårig kvinna och han bestämmer sig för att göra den bästa parfymen som finns. Att det inkluderar att offra människoliv, bryr han sig inte så mycket om.

Det är början på denna fantastiska, otäcka historia…

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt vissa folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Patrick Süskind

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2017-03-02