2021-09-03

Boktips: “Nattavaara”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Nattavaara”.

Första boken i Nattavaara-serien skildrar livet några decennier framåt i tiden, cirka år 2050 och allt har kollapsat – matförsörjning, el, rättsväsende och sjukvård.  Sverige har slutat att fungera, Piteå och Luleå är helt utplånat och människor lever i osäkerhet och fattigdom. Den digitala världen såsom elektricitet, motorfordon samt massmedia är ett minne blott.

Den delen av Sverige som idag kallas region Norrbotten har brutit sig loss från övriga Sverige och bildat Nordmark, en självständig stat som lyder under en jarl som är en slags diktatur.
I Nordmark gäller byteshandel och självförsörjning för att kunna överleva.

Vi får följa dessa personer;

Erik, 16 år, är med lillasystern Sofia som är på väg till fots mot Kiruna, stadsstat för Nordmark. Föräldrarna tog livet av sig och byrådet i Jokkfall fruktade en pandemi och tog ifrån syskonen deras hus. Erik ska nu klaga hos folkdomstolen och försöka få tillbaka gården.

Paret Marja och Mårten som hade en liten gård tillsammans men nu har Mårten försvunnit och gården plundrats av ett kriminellt gäng som Marja tvingas följa med. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva.

Alla dessa personer har sina egna livsöden och alla kämpar på det ena eller andra sättet för att överleva.

Boken är oerhört spännande och mörk och målar upp en dyster framtidsvision av ett självständigt norr. Bok två kommer nu i september och heter ”Armasjärvi”, jag ser fram emot att läsa den.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Med anledning av jubileumsåret Piteå 400 år så har Piteås bibliotek återuppväckt kampanjen ”Pite Läser”. Med den vill biblioteken inspirera och uppmuntra till en gemensam läsupplevelse.

Den utvalda romanen är Nattavaara av Thomas Engström och Margit Richert.

Kampanjen pågår mellan den 1 september – 31 november.

Författare: Thomas Engström och Margit Richert

Uppdaterad: 2024-01-08

Publicerad: 2021-09-03