2018-03-15

Boktips: “Mina drömmars stad”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Mina drömmars stad”.

Under mars månad har Piteå Stadsbibliotek samt filialer en kampanj som heter ”Min marsskatt”, det betyder att vi under mars månad vill lyfta fram litteratur som inte är ny men fortfarande läsvärd. Nu vill jag tipsa er om min marsskatt!

”Mina drömmars stad” är den första boken av fem i serien ”Stadsserien”, denna bok utspelar sig mellan åren 1860 –1880 på Södermalm i Stockholm.

En sommarkväll 1860 kommer Henning Nilsson vandrande till staden han drömt om. Det är en tid av nya möjligheter och bland annat nya industrier växer fram. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt.

Man får följa den unge inflyttade Henning genom livet, när han träffar sin fru och bildar familj och deras kamp för att klara av den ibland jobbiga tillvaron. Boken skildrar livet och vardagen bland Stockholms arbetare, och i de följande böckerna får man följa Hennings ättlingar.

Jag läste själv denna romansvit när jag själv bodde i Stockholm precis som Henning och det var en fantastisk läsupplevelse.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Per-Anders Fogelström

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2018-03-15