2018-01-25

Boktips: “Livet går så fort. Och så långsamt”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Livet går så fort. Och så långsamt”.

Det är sista terminen i nian år 1980 och romanen skildrar ett halvår av tonårsfyllor, dåliga samveten och en arg Sonja. Platsen är Lidingö där Sonja bor i ett höghus och tillhör skolans fattigare elever. Hon är kär i den rike, vackre och vänlige Alexander Liljegren och längtar efter att bli kysst av honom. Hon längtar även efter att bli vuxen, eftersom tonårstiden inte är den bästa tiden för alla precis.

Under denna period är det så oerhört viktigt att ha rätt märke på sina kläder och hänga med rätt kompisar och ens sociala position kan förändras över en natt. Livet som tonåring tar på krafterna och hemma så ska mamma och pappa skiljas, det är kaos överallt. Sonja känner sig oerhört ensam, både hemma och i skolan.

Jag tror många kan känna igen sig i denna bok, oavsett vilket år du är född. Känna igen hur vilse man kan känna sig i sin ungdom och hur smärtsamt det är att vara tonåring och hur mycket dessa år formar oss som personer. Boken tar även upp drömmar, relationer och längtan att höra till.

Boken har även mycket härlig humor, läsning rekommenderas.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Martina Haag

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2018-01-25