2020-01-23

Boktips: “Innan ni tog oss”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Innan ni tog oss”.

Memphis, 1939. Ett ungt par, Briny och Queeny, bor med sina fem barn i en husbåt på Mississippifloden. Queeny är i slutet av ytterligare en graviditet och när det är dags för henne att föda måste hon och Briny ge sig iväg till ett sjukhus för att få hjälp. Tolvåriga flickan Rill, som är den äldsta i syskonskaran, lovar att ta hand om de andra barnen tills föräldrarna kommer tillbaka. Men helt plötsligt dyker främlingar upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, och syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem.

Aiken, South Carolina, nutid. Avery Stafford har återvänt hem till sin släkt i South Carolina för att vara ett stöd för sin far, senator Wells Stafford, som går igenom en behandling för en allvarlig sjukdom. Under ett besök på ett vårdhem visar sig det trollsländearmband som Avery fått av sin farmor dra till sig oväntat intresse från en gammal och delvis dement kvinna på vårdhemmet. När Avery tar kontakt med den gamla kvinnan och börjar intressera sig för vad hon berättar, kommer många hemligheter fram.

Den här berättelsen baseras på verkliga händelser i USA från perioden 1930-1950. En inflytelserik kvinna, Georgia Tann, drev en organisation som dels tog hand om föräldralösa barn, dels kidnappade barn och adopterade bort dem till rika familjer som hade råd att betala stora avgifter för adoptionerna.

Det är vad som händer Rill och hennes syskon i den här berättelsen.

Det här är en fängslande och väldigt fint berättad historia om fruktansvärda händelser.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Lisa Wingate

Uppdaterad: 2024-01-03

Publicerad: 2020-01-23