2022-04-22

Boktips: “I dina händer”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “I dina händer”.

Handlingen utspelar sig i de två fiktiva förorterna Rönnviken och Våringe, två områden som ligger nära varandra trots att de på många sätt är varandras motsatser. I Våringe, där biblioteket och annan service redan stängt, växer Billy upp tillsammans med sin mamma, flera syskon och en pappa som kommer och går. I Våringe kämpar polisen mot en växande gängkriminalitet som tidigt rekryterar unga pojkar.

I Rönnviken bor de rika i tjusiga villor, spelar golf och seglar. Där växer Dogge upp som enda barnet i en välbärgad familj med föräldrar som missbrukar och är allmänt olyckliga. Billy och Dogge träffas på lekplatsen redan som 6-årigar och förblir oskiljaktiga ända tills den dag Dogge skjuter Billy till döds i en av gungorna. De är då 14 år.

Berättelsen inleds med dödsskjutningen och berättas parallellt genom återblickar och det som sker fortlöpande efter skotten. Handlingen är spännande både i nuet och i den historia som avslöjas allteftersom.

Det här är en stark skildring av samtiden, det är en högaktuell bok om gängkriminalitet, om klassklyftor, om människors utsatthet, maktlöshet, om vem som blir straffad och vem som har skuld i lagens och moralens mening. Vem är skyldig och vem är ett offer?

Detta är en spännande, lättläst och engagerande bok!

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Malin Persson Giolito

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2022-04-22