2017-10-27

Boktips: “Hemmet”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Hemmet”.

Joels mamma Monika har sakta försvunnit in i demensens dimmor. Hon klarar sig inte längre ensam hemma, sjukdomen har gjort att hon istället får flytta in på äldreboendet Tallskuggan.

Att återvända till hembyn innebär för Joel inte endast en sorg över att på ett sätt redan ha förlorat sin mamma, utan även känslor av misslyckande och skam då flytten till Stockholm inte ledde till en musikkarriär som planerat, utan istället till missbruk och misär. På hemmet arbetar Nina, en gammal vän till Joel som valde att inte följa med till Stockholm, och de har nu inte setts på många år.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne. Oförklarliga fläckar dryper fram i väggar och tak. Allrummets tv startar av sig självt.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva.

Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Mats Strandberg

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2017-10-27