2017-04-27

Boktips: “Glöm mig”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Glöm mig”.

Trettio år av tystnad, trettio år med en mammas alkoholmissbruk och ingen som tagit upp ämnet. Alex var 8 år då han förlorade sin mamma Lisette Schulman, det var då hon började dricka och blev en annan. Den gosiga, busiga mamman förvandlades till en aggressiv och otillgänglig person , och Alex, hans bröder och pappa bär på en ständig oro men ska samtidigt låtsas som ingenting.

Men till slut utmanar Alex henne och konfronterar henne angående hennes missbruk, då förskjuter mamman honom och skickar honom bl.a. ett sms med orden: ”Glöm mig”, därav bokens titel. Berättelsen börjar med att Alex och hans bror hämtar mamman från sommarstugan i Värmland där hon hållit sig undan i flera dagar. Efter att ha druckit i över trettio år så ska hon nu in på behandlingshem.

Boken är en kärlekshistoria med alkoholen i centrum. Alex beskriver sin familjs utsatthet, hur han och hans bröder och pappa blir medboeronde i mammans alkolism och hur smärtsamt det är för alla inblandade. ”Glöm mig” är en stark bok om kärlek och besvikelse och alkoholens förbannelse i familjerelationer.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Alex Schulman
Förlag: Bookmark förlag
År: 2016

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2017-04-27