2016-12-15

Boktips: “Fyren mellan haven”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Fyren mellan haven”.

Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom till Australien och tar anställning som fyrvakt på Janus Rock, en ö utanför Australiens kust där han bor tillsammans med sin hustru Isabel. En båt med förnödenheter och brev kommer en gång i kvartalet och vart tredje år får de avlösning i några dagar. De längtar efter att bilda familj, men alla tre barn som föds är döda och de är båda förtvivlade.

En aprilmorgon spolas en båt i land på den lilla ön. Tom och Isabel upptäcker en död man i båten – och ett spädbarn som fortfarande lever. För Isabel är det ingen tvekan om saken – barnet är en gåva från gud och det är meningen att de ska behålla barnet. Hon har precis varit gravid – alla kommer ta för givet att hon har fött sitt barn. Tom är inte lika säker på saken, han vill underrätta myndigheterna men låter sig övertalad av sin bönfallande hustru. Han begraver mannen och de uppfostrar barnet, Lucy, som sitt eget.

Lucy blir ljuset i deras liv, samtidigt som Tom efter hand får väldiga samvetskval. Barnet har kanske en mor som lever, med vilken rätt kan de bara ta sig an ett barn? När de efter ett par år får höra talas om en kvinna som söker efter sin man och sitt barn skakas hela deras värld. De älskar den lilla flickan över allt annat och hon vet inte om några andra föräldrar. Vad ska de ta sig till?

En berättelse om längtan och saknad och rätt och fel, och hur det ibland inte går att skilja dem åt. Boken har filmatiserats och visas på bio just nu.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Detta är mitt sista boktips för i år, så jag vill passa på att önska er alla en God Jul & Gott Nytt År!

Titel: Fyren mellan haven
Författare: M.L Stedman
Förlag: Massolit förlag
År: 2014

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2016-12-15