2024-01-26

Boktips: Förinta världen ikväll

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Förinta världen ikväll”.

Boken handlar om två personer, Ewa och Tyler, som lever långt ifrån varandra. Trots avståndet så blir deras liv oväntat ihopkopplade genom Ewas dotter Matilda.

Ewa är en orolig mamma i Skellefteå som febrilt försöker få kontakt med Matilda som hamnat i ett slitigt och farligt liv i USA. Tyler är en äldre man som jobbar på ett nedgånget motell och som blir fascinerad av Matilda när hon dyker upp där.

Ewa kämpar med sin oro och saknad för sin dotter medan Tyler försöker förstå den unga kvinnan som plötsligt kommer in i hans tråkiga tillvaro. Boken ger inblick i bådas liv, Ewa är en blyg och ängslig kvinna och Tyler är präglad av en hård uppväxt och hans nuvarande liv på ett motell i Denver.

Berättarperspektivet växlar mellan Ewa och Tyler och Matilda är den centrala figur som påverkar bådas tankar och liv. Matilda som är en vacker kvinna med fantastisk utstrålning och som blir föremål för både kärlek och utnyttjande.

Boken tar med oss på en resa mellan Skellefteå och Denver och berättar även om Ewas möte med Nils, en taxiförare i Skellefteå och hans tvillingbror Isak, ett musikaliskt underbarn som lever isolerat i sin brors hus.

Boken är så gripande och handlar mycket om ensamhet, sökande och osäkerhet.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta bibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Stina Jackson

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2024-01-26