2023-02-17

Boktips: Folk som sår i snö

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Folk som sår i snö”.

Romanen utspelar sig i en ort i Norrbotten.

Berättelsen handlar om Kaj, vars mamma nyligen dött och som tog med sig stora hemligheter. Vad var det egentligen för hemligheter hon aldrig pratade om men som på något sätt alltid var närvarande? Kommer han någonsin förstå sin mamma?

Kaj och hans sambo Mimmi har nu hittat ett perfekt nytt hem, ett billigt icke renoverat hus från sjuttiotalet i Norrbotten.

Boken handlar också om det gamla paret Biera och Máriddja, som i unga år tvångsförflyttades söderut och nu i slutet av sina liv sörjer och saknar gemenskapen med andra samer.

Máriddja har fått en cancerdiagnos och vet att hon kommer att dö men ingen ska kunna dra ur henne sanningen om cancerdiagnosen hon fått. Efter läkarbesöket vid busshållplatsen gräver Máriddja fram sin gamla mobil och kastar den i sopkorgen. Ingen ska få veta om hennes sjukdom, speciellt inte maken, Biera.

Men väl hemma hittar Máriddja ändå någon att anförtro sig åt. Hon heter Siri och är växeltelefonist i den nya telefonmaskinapparat som maken skaffat åt henne.

Spännande och fin berättelse om att våga vara sig själv och om ursprung. Det här är en bok som går rakt in i hjärtat, en läsupplevelse att bära med sig. Härligt språk med alla samiska namn, miljön och atmosfären. Och emellanåt en väldigt rolig bok.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt i övriga landet.

Författare: Tina Harnesk

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2023-02-17