2018-09-13

Boktips: “Bortom solnedgången”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Bortom solnedgången”.

Blir livet automatiskt sämre bara för att synen och hörseln blir det? I boken ”Bortom solnedgången” berättar Torbjörn om hur hans liv förändrades över en natt när han i vuxen ålder får besked om att han har en allvarlig ögonsjukdom som heter Retinitis Pigmentosa, RP.

Ögonsjukdomen tillsammans med hans hörselskada innebär nu att Torbjörn har Usher syndrom som leder till ett omfattande funktionshinder som heter dövblindhet. Nu måste Torbjörn gå från hans aktiva och självständiga liv som lastbilschaufför, make och småbarnspappa till att börja använda vit käpp och ledsagare samt lära sig teckenspråk.

Mycket som Torbjörn tagit för givet måste han nu värdera om och nu startar en kamp för hans rättigheter för att få det stöd han behöver för att kunna fortsätta vara en aktiv människa samt en aktiv förälder till sina barn.

Boken baseras på den blogg som Torbjörn började skriva när han fick sin diagnos 2012, ”Att leva med RP”. Mycket stark bok där man får följa Torbjörns välformulerade insikter, känslor och tankar och hans kamp.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt vissa folkbibliotek i Sverige.

Författare: Torbjörn Svensson

Uppdaterad: 2024-01-08

Publicerad: 2018-09-13