2019-05-17

Boktips: “Binas historia”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Binas historia”.

”Binas historia” är tre vackra berättelser som utspelar sig över tre olika tidsplan.

I 1800-talets England kämpar familjefadern William med sin status som biolog men blir hela tiden omsprungen av andra forskare. Han bestämmer sig för att bygga en helt ny sorts bikupor, kanske det kan säkra försörjningen och ge honom berömmelse?

George bor i USA, hans familj har varit biodlare i generationer men nu år 2007 håller något på att hända med hans bin. Något slår ut bisamhällen över hela landet, bidöden är ett faktum och ingen förstår varför. Kan sonen, som har helt andra framtidsplaner, bli gårdens räddning?

Det är år 2098 och kinesiska Tao lever i en värld där bina helt dött ut, med svältdöd och världskrig som följd. För att överleva tvingas befolkningen handpollinera fruktträd. Hennes högsta önskan är att sonen ska få ett bättre liv och få gå i skolan men plötsligt sker det en oförklarlig tragedi. I sitt desperata sökande efter svar hittar Tao en bok om biodling från 1800-talet. Nu förstår hon vad som har hänt och vad som måste göras.

Tänkvärd bok om relationer mellan föräldrar och barn, och om människans sårbarhet och hur vi påverkar vår livsmiljö.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Detta är mitt sista boktips på teckenspråk för i vår, så jag vill passa på att önska er alla en trevlig sommar. Vi ses till hösten igen!

Författare: Maja Lunde

Uppdaterad: 2024-01-04

Publicerad: 2019-05-17