2024-04-26

Boktips: Bidrottningen

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Bidrottningen”.

I boken möter vi Gabriella vars liv är en balansakt mellan krav på jobbet, familjens behov samt hennes omsorg om sin farfar och hans sexhundratusen bin.

Hennes farfar är en 90-årig biodlare med stark vilja som bor på en underbar gård en halvtimmes väg från Gabriella, och trots att han behöver så vägrar han ta emot hjälp från hemtjänsten.

Så när han blir sjuk så faller även det ansvaret över på Gabriella och en dag kraschar allt. Gabriella hittas under ett skrivbord på jobbet fast övertygad om att hon är ett bi. För att få möjlighet till vila flyr hon till farfars gård och med bina som guider börjar hon se på livet ur ett nytt perspektiv.

Vi får följa Gabriella, familjen och vännerna på hennes resa från utmattning och psykos tillbaka till ett fungerande liv. Både människor och bin beskrivs med värme och boken berättar om hur man kan hitta styrka och mening i livet även när allt verkar förlorat.

Detta är en fin roman om när livet tar en ofrivillig vändning och den tar upp viktiga ämnen som psykisk ohälsa och familjerelationer.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Veronica Linarfve

Uppdaterad: 2024-04-26

Publicerad: 2024-04-26