2020-03-19

Boktips: “Bergens stjärnor”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Bergens stjärnor”.

Boken bygger på en verklig historia och handlar om en grupp kvinnor i Kentucky som startar upp ett ridande bibliotek. Året är 1937 och Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Stilige amerikanen Bennett Van Cleve friar till henne och Alice tackar ja med hopp om ett mer spännande liv i Kentucky.

Livet i Kentucky blir inte som Alice tänkt sig, hon har svårt att passa in med sina brittiska vanor och är inte bekväm med att dela hushåll med sin svärfar. När hon får chansen att bli en del av den nya gruppen med ridande bibliotekarier som bildats efter ett initiativ från Eleanor Roosevelt, USA:s första dam, så är hon snabb att tacka ja. Men ritterna i bergen är väldigt krävande, de rider i ur och skur för att leverera böcker till de avlägsnaste stugorna.

Deras ridande bibliotek väcker många känslor, från förväntan och läsglädje till misstro och upprördhet hos de som tycker att en kvinna ska hålla sig till hemmet och inte utsätta kroppen för påfrestningar som ridning. Men med tiden så blir de mer och mer accepterade, eftersom de kommer med möjlighet till utbildning och nöje och med ett smula avbrott från de hårda arbetet på gårdarna och i gruvan. Men vissa män tycker inte om kvinnornas frihet och självständighet och är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem.

Denna bok bygger på en verklig historia från 1930-talets Kentucky när Eleanor Roosevelt startade upp ridande bibliotekarier som en insats för att öka befolkningens bildning och läskunnighet. Boken har en härlig mix av kvinnlig vänskap, äkta kärlek, sorg och glädje.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Jojo Moyes

Uppdaterad: 2024-01-04

Publicerad: 2020-03-19