2011-08-31

Bjørn kände trycket av bomben i Oslo

FOTO: PRIVAT

Bjørn A. Kristiansen befann sig  på det norska dövförbundets kontor när terrorbomben briserade i centrala Oslo. Ett fönster splittrades.


Klockan 15.26 exploderade en bomb i en parkerad bil mitt i Oslo regeringskvarter. Mindre än 200 meter bort från regeringsbyggnaden ligger det norska dövförbundets kontor. Bjørn A. Kristiansen arbetar som projektkoordinator där. Han har viss hörsel och tyckte att det lät som ett kraftigt fyrverkeri. Brandlarmet gick.
Först efter cirka tio-femton minuter förstod han och de andra grannarna i byggnaden att det var en bomb. Ett fönster som inte var stängt i förbundets lokaler blåstes in och slog i ett skrivbord. Glaset blev krossat, och flera takplattor flyttade på sig eller föll i golvet.
– Rummet i fråga vetter ut mot bakgården. Så lufttrycket måste ha varit våldsamt, säger Bjørn A. Kristiansen.

Han kände en kraftig lukt av svavel och rök i hela centrala Oslo och även på förbundets kontor.
Åtta personer dödades av bomben i Oslo, och 69, de flesta unga, mördades kort efter dådet i Oslo på ön Utøya där det socialdemokratiska ungdomsförbundet hade läger, av en och samma gärningsman. På Facebook och från Oslos dövförening lade man ut meddelanden om mötesplatser för döva inför fackel- och roståget den 25 juli.
Antalet deltagare var så många – närmare bestämt 200.000 (en siffra som varierar beroende på källa) – att döva enligt Bjørn A. Kristiansen hade svårt att hitta varandra. Istället gick de i grupper.

Dövkyrkan hade öppen kyrka den 28 juli.
– Terrorn har definitivt påverkat dövvärlden på samma sätt som för befolkningen i övrigt. Det märkte jag tydligt i mina möten med döva. Men om det har gjort något med dövgruppen som sådan är för tidigt att säga något om, säger Bjørn A. Kristiansen.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-08-31