2020-08-27

Belarusiern Marta om protestvågen i hemlandet

En av många protestdemonstrationer, här i staden Grodno. Marta Svensson (inklippt) är orolig för att Belarus ska bli som Ukraina. FOTO: SHUTTERSTOCK/PRIVAT

Hallå där, Marta Svensson. Du är född och uppvuxen i Belarus, och bosatt i Sverige sedan 2004. Hur ser du på situationen i hemlandet där hundratusentals belarusier kräver att president Alexander Lukashenko avgår?

– På ett sätt är det onödigt med alla dessa demonstrationer. Varför plötsligt nu, inte tidigare? Presidenten har ju styrt landet i 26 år. Samtidigt förstår jag att folk i Belarus har fått nog. Det är alldeles uppenbart att det varit valfusk. Att presidenten fått 80 procent av rösterna är en alltför hög siffra.

Vad hoppas du att protesterna leder till?

– Jag är kluven. Å ena sidan är jag rädd för att Belarus ska bli ”Ukraina nummer 2”. Det var ju också en stor protestvåg i Ukraina (2013-2014). Den vågen ledde till att Ryssland trädde in och det blev krig (mellan pro-ryssar och ukrainare reds anm). Det är inte roligt om Ryssland också ger Belarus militärt stöd och det leder till krig.

– Å andra sidan går det inte att ha en och samma president alltför länge, han har suttit i 26 år. Och det är fruktansvärt att se hur militärpolis misshandlar många demonstranter. Demokrati är givetvis att föredra framför diktatur, men Belarus har fungerat väl. Det är ordning och reda i landet. Löner utbetalas i tid även om det är för låga löner till skillnad från i Ukraina där löner inte alltid utbetalas i tid. Skolorna är bra, och städerna är rena.

Vad var anledningen till att du flyttade till Sverige 2004?

– Det var min familj som bestämde sig för att flytta hit. Alla i familjen är döva. Mina föräldrar vill att vi ska få bo i ett land som är bra för döva. Döva är inte jämställda med hörande i Belarus. Döva hänvisas till fabriksjobb medan döva i Sverige kan välja mellan många olika jobbmöjligheter. Jag fick stanna i Sverige då jag gifte mig med en svensk man och vi har barn. Tyvärr fick mina föräldrar och min lillasyster inte bo kvar i Sverige. Så de flyttade tillbaka till hemlandet.

– Just nu är familjen i sin sommarstuga i Ukraina, som tur är. Om de nu var i Belarus, hade vi inte alltid kunnat ha kontakt via videochatt. Internet stängs ner (av regimen) till och från. Nu när de är i Ukraina, kan vi videochatta.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-03-01

Publicerad: 2020-08-27