2011-09-24

Basket VM: Sverige tog hem guldet

Sveriges damer har nu vunnit allt – EM, VM och Deaflympics

Cissi Ferm och de andra svenska damerna kan numera titulera sig: Världsmästare, deaflympicsmästare och EM-mästare, efter en tuff och jämn match mot Litauen med 50-46.

Vägen till guldet var relativt lätt fram till semin där Grekland hotade dom men Sverige kunde vinna efter förlängning(!) 55-52. 
  Idag stod Litauen för motståndet i finalen. De tog brons i Deaflympics 2009 och var det bästa laget efter Sverige i VM efter USA, som tog silver i Deaflympics, inte är med i VM.

Efter Deaflympics 2009 i Taipei sa många av damerna att det var deras sista mästerskap. Tur att de ändrade sig. Deras rutin av många finaler (bland annat mot USA i Deaflympics) blev avgörande. Sverige visste att det inte bara var att ställa ut skorna och vinna. Bara hårt arbete skulle löna sig.
  Det blev stundtals fysiskt och nervöst idag. Sverige missade sina chanser i mitten av matchen och straffarna satt inte alltid. Damerna blev frusterade men sen gjorde Litauen också enkla missar i slutet och visade trötthetstecken och det blev dramatik men svenskorna hade rutin nog för att inte tappa huvudet. Det avgjorde. Slutsiffrorna skrevs till 50-46. Litauen ledde några gånger i matchen men Sverige kom alltid ikapp. Det måste ha varit tungt mentalt att ta för litauenskorna.

Efter matchen intervjuades förbundskapten Novica Matic av Sports MX. På frågan hur det kändes. Svaret kom snabbt.
– Jag visste att de skulle vinna.

Jag tror inte riktigt på det. Hemma satt vi svenskar och bet på naglarna. 

Grattis, damer till guldet!
Ni har just skrivit historia.  

Uppdaterad: 2011-09-24

Publicerad: 2011-09-24