2014-10-31

Alexandra Royal årets kulturpristagare i Örebro

||

Får 50 000 kronor samt en bronsstatyett.

Alexandra Royal tilldelas Örebro läns landstings kulturpris 2014. Hon får ta emot 50 000 kronor samt en bronsstatyett skapad av Thorsten Molander. 

Prisceremonin sker vid landstingsfullmäktiges möte den 26 november.
”För stort engagemang och stora insatser för teckenspråksområdet. Med en smittande positiv entusiasm har Alexandra Royal haft en avgörande betydelse för att få den teckenspråkiga och den hörande kulturen att närma sig varandra.” lyder motiveringen.
– Teckenspråkskulturen är i högsta grad ett kännetecken för Örebro län. Tyvärr har det historiskt sett varit stora avstånd mellan den teckenspråkiga och den hörande världen, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande, (S) i ett pressmeddelande. Hon menar att det är glädjande att dessa båda världar under senare tid börjat närma sig varandra, då främst inom kulturområdet.
Alexandra Royal själv är överväldigad och glad.
– Det känns väldigt stort för mig personligen men ännu större för alla teckenspråkiga människor. Jag tror definitivt på rätt attityd, bemötande och dialog. Det betyder dock inte att det är färdigt utan vi ska fortsätta vårt arbete för bättre öppenhet för alla människor i stan, säger pristagaren Alexandra Royal till Dövas Tidning.

Örebro läns landstings motivering för årets kulturpris i sin helhet finns här.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-10-31