2014-09-02

100 år – en blinkning

FOTO: TOMAS LAGERGREN||

På Frökindsgården bor 100-åriga Gunhild Rylander. DT var med på firandet. Det var ett familjärt firande med de äldre släktingarna
och döttrarna Margareta, Ros-Marie, Gull-Britt. De yngre, det vill säga sju barnbarn och femton barnbarnsbarn (!) kom dagen efter DT:s besök.

Även några döva var med på firandet. När jag hälsar på Gunhild sitter hon uppklädd i sin folkdräkt och plirar med ögonen. Synen är inte vad den var en
gång, men blicken är klar. Hon verkar inte fatta att hon blivit 100 år. Det beror inte på ålderdemens eller något liknande utan för att det är just svårt att förstå.
Frågan är given:
Hur känns det att fylla 100?
Gunhild blinkar några gånger, känner efter och skakar på huvudet.
– Tiden går så fort!
Vi skrattar lite, hon och jag. Mest för att 100 år är länge men ändå inte. Tiden är förgänglig. Det är ett tecken på att vi människor kan minnas, men tiden, det är här och nu.
– Men det känns bra, tillägger hon.
Gullan, som hon kallas, föddes 1910 i Falköping som fjärde barnet av sju. Föräldrarna drev Claessons charkuteri som senare togs över av Gullans bröder Arne och Simon Claesson, idag 98 respektive 91 år.
Hon började på Vänerskolan 1918 och gick där i åtta år. Samma år åkte hon på spanska sjukan som många dog av, men hon klarade sig. Året därpå åkte hon på scharlakansfeber och tvingades ligga på sjukhus.
– Det var hemskt, vi låg på golvet och bara spydde och spydde, berättar Gullan om den spanska sjukan.
Efter skolan återvände hon till Falköping och började jobba som sömmerska,
något som gått i arv – många kvinnor i släkten har varit sömmerskor, bland annat hennes mamma. 1931 gifte hon sig med Olof Rylander
(död 1982). De fick tre döttrar. Makarna var aktiva i Falköpings dövas förening.
– Det var några år, ja. Jag slutade vara medlem i SDR när dövföreningen lades ned, berättar hon.
En av anledningarna till att Gullan levt så länge är ett sunt leverne, framhåller
hon – husmorsgymnastik gick hon t.ex. på fram till 88 års ålder.
– Jag har levt nyttigt.
Cigaretter? Nä, nä inte alls.
Hon har varit en glad prick genom hela livet enligt vad DT erfar. Dottern Margareta som bor i Åsarp är hos henne två till tre gånger i veckan. För tre år sedan flyttade Gullan in på ett hem i Åsarp och för tre månader sedan flyttade hon till ett nytt hem – Frökindsgården.
Och hon trivs.
– Personalen är bra, jag behöver inte oroa mig.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-09-02